Artikel i Beboerbladet, dec. 2011....... Dines Bogø ......Webmaster: Dines Bogø

Høyerup: Generelt Sydamager: Generelt ... Dines Bogø ... Artikel i PDF-format ... Dines Bogø ... Artikler: Generelt


"Sommerglæder" i Dragør:


På vores lokalarkiv er det muligt at låne ældre film om Dragør. Filmselskaber har gennem tiden også lavet mange optagelser i Dragør, specielt i den gamle bydel. Når man genser de film med optagelser fra Dragør høres det fra salen "Det er jo købmand Hansen eller se familien Petersens hus, du ved".

1. november 1940 blev filmen "Sommerglæder" vist i den nyåbnede "Amager Bio". Dette blev markeret med en nostalgisk forestilling i samme sal 70 år efter. Mange af scenerne i filmen er optaget i Dragør og mest genkendelig er "Høyerup" på Stationsvej 2-6. I filmen forestiller det "Brasens Hotel".

Filmen bygger på Herman Bangs roman fra 1902 og forfatteren har hentet inspiration til sit persongalleri i Sæby. Det er Clasens Hotel, Algade i Sæby han har haft i tankerne, da han skrev om "Brasens Hotel".

Dines Bogø Dines Bogø Dines Bogø
"Brasens Hotel" = Høyereup 1940. Dragørhjørnet 2006.

Alle i "provinsbyen" håber, at der kommer mange sommergæster til byen, da mange på en eller anden måde har investeret i hotellet. Man håber også, at hotelgæsterne kan sætte gang i omsætningen i byens butikker.

Trafikken i gader og stræder holder man øje med bl.a. via gadespejlene. Kommer der nye til byen?

Selvfølgelig kommer sommergæsterne og selvfølgelig kommer de alle næsten samtidig. Vi oplever forvirringen og de forskellige typer fra København, der kommer med dagvognen fra Aalborgbåden.

En del snobberi mangler heller ikke og vi fornemmer, at der er meget forskel på f.eks. en konsul og en generalkonsul. Et par cyklister kommer også til byen. De når også med til middagen, hvor pladsen i spisesalen er trang, men heldigvis er der en pige, der gerne vil klemmes lidt af nogle varme sportsfolk.

En kendt operasanger indlogerer sig også på hotellet og naturlig bliver alle gæsterne (og hele byen) underholdt med skønsang. Om aftenen spilles der op til dans i balsalen på "Brasens Hotel".

Gæsterne bader også, men ikke fra Dragør Søbadeanstalt ved Walløes Havn/Knudens Bro. Måske var der for meget uro til optagelserne i området i sommeren 1940 ved den daværende træbro til Dragør Fort pga. de uvelkomne gæster sydfra.

Konsul Terkildsen har en større blandet landhandel helt ned til vandet. Måske den eneste bygning der er svær at placere i Dragør. Måske er optagelserne fra Taarbæk eller måske er det en kulisse i Hellerup Havn, hvor A/S Palladium film lå dengang.

Dines Bogø Dines Bogø Dines Bogø
Strandgade 22-24. 1940 og 2011.

Vi ser optagelser fra Stationsvej og fra gården inde i Høyerup. Gæsterne bevæger sig rundt i "badebyen i Jylland", hvor man ser Strandgade, Bodestræde, Strandstræde, Skyllebroen og von Ostensgade. Der er flere optagelser med bygninger på Vestgrønningen. Den røde Skole fra 1890 ved brandstationen er f.eks. lavet om til Apothek og apotekerfruen har klaverundervisning i privaten.

Blandt de mange medvirkende genkender man Ellen Gottschalch og Rasmus Christiansen som værtparret. Skuespillerne Helge Kjærulff-Schmidt, Kai Holm, Johannes Meyer, Christian Arhoff, Karen Lykkehus, Petrine Sonne og Clara Østø er også kendt fra mange andre film.

Som en af fire skolefrøkener i sommerpensionatet ser man Gorma Haraldsted (1904-1999). Hun blev i 1944 hemmelig gift i København med den senere så kendte pastor Ejlif Krogager fra Tjæreborg. Gorma Haraldsted, der som sin mand, var aktiv i Modstandsbevægelsen, havde bl.a. i 1943 hjulpet med flygtningetransporter fra Dragør.

Dines Bogø Dines Bogø Dines Bogø Dines Bogø
Strandstræde 35. 1904, 1940, 1960 og 2011.

"Sommerglæder" var ikke den første spillefilm, der blev optaget i Dragør og allerede i 1942 og 1946 blev der igen optaget film i byen. Det har gentaget sig mange gange siden.